Pagini

7 ianuarie 2015

Curiozitati interesante despre apa

Apa a reprezentat dintotdeauna un subiect interesant atat pentru populatie cat si pentru cercetatori, insa exista cateva curiozitati referitoare la acest domeniu care sunt mai putin cunoscute de publicul larg. Mai jos se regasesc unele din cele mai interesante lucruri despre apa, pe care le-am discutat alaturi de cei mici la cursurile de la after school.

Sunetul se propaga mult mai repede prin apa decat prin aer. Prin apa sunetul circula de 5 ori mai rapid decat prin aer, datorita densitatii mediului.

Creierul este alcatuit in proportie de 78% apa. Uimitor, nu? De asemenea, corpul uman are un continut de apa in proportie de 70%.

Stii cand iti va fi sete? Se pare ca senzatia de sete apare in momentul in care omul incepe sa piarda din organism 1% din apa. Asadar, bea apa mai des si nu lasa organismul sa se dezhidrateze.

Apa are mai mult de trei stari de agregare, oamenii de stiinta deosebind 5 stari diferite de apa in stare lichida si 14 in stare solida.

La minus 120 de grade celsius, apa va avea o stare vascoasa, dar la o temperatura mai joasa decat minus 135 grade, ea se va transforma in “apa de sticla”. Apa de sticla – este o substanta solida, care nu are o structura cristalina, la fel ca si sticla.


Aproape intreaga masa de apa pe pamant nu este potabila. Putem consuma doar 3% din intreaga masa a apei, dar si cele 3% de apa nu sunt disponibile, deoarece cea mai mare parte de apa potabila se contine in ghetari.

Ai idee cu ce anume se purifica apa de mai bine de 100 de ani? Afla acum, daca nu stiai, ca solutia de clor este cea care o purifica. De exemplu, pentru 100.000 litri de apa, sunt necesari 50 ml de clor.

Acestea, dar si alte informatii interesante arata clar importanta apei in viata de zi cu zi, in multe domenii. Ca o ultima informatie, tine cont de faptul ca este bine sa consumi minim 2 litri de apa pe zi, apa care trebuie sa fie insa cat mai curata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu