Pagini

29 august 2014

Fenomenele naturale

În săptămâna ,,The Natural Science Week” copiii din  cadrul after school-ului Creartes Land au exploarat misterele naturii. De la schimbări meteorologice, caracterisitici climaterice în funcţie de regiune geografica la clubul Encilopedia curioşilor am studiat fenomenele naturale. Aşa am aflat ca fenomenele naturale sunt un lucru care surprinde prin raritatea şi nouatatea sa, apariţiune extraordinară pe cer sau întamplare rară. Prin imagini, documentare si reportaje video am trecut în revistă câteva din fenomenele naturale din intreaga lume:

Fulgerul vulcanic
Vulcanii şi fulgerul sunt unele dintre cele mai impresionante fenomene naturale, existând chiar şi varianta combinată, de "fulger vulcanic". Dupa cum îi spune şi numele, fenomenul este de fapt o furtună cu fulgere, ce apare în mijlocul unei erupţii vulcanice.
Se pare că, în momentul în care un vulcan erupe, proiecteaza în atmosfera resturile încarcate pozitiv. Acestea actioneaza asupra sarcinilor negative, ceea ce duce la un fulger în mijlocul eruptiei şi, evident, la o imagine apoteotică.

Brinicle
Formaţiuni de gheaţă bizare, aceste brinicle sau "stalactite de gheaţă" reprezintă sloiuri de gheaţă submarine. Cand apa marii îngheaţă, se formează o mixtură de apă sărată mai densa care tinde să se scufunde încet. Din cauza temperaturile extreme, însă, apa de sub aceasta mixtură îngheaţă, rezultând sloiuri de gheaţă gigant.

Penitentes
Piscurile de gheaţă din Chile şi Argentina se găsesc pe câmpiile înalte, de peste 4.000 de metri deasupra nivelului mării. Acesti ţepi pot ajunge pana la 4-5 metri, dând uneori impresia unor păduri de gheaţă. Structurile uimitoare se formează în aerul uscat şi rece, atunci cand apa din zăpada se transforma direct în vapori, fara a se topi mai întâi.

Furtuni supercelulare
Cele mai periculoase şi cele mai înspaimântătoare tipuri de furtuni sunt cele supercelulare. Aceste furtuni au tendinţa de a se roti şi de a crea tornade sau alte fenomene extreme cum ar fi grindina, rafale şi fulgere puternice. Din fericire, apar foarte rar, pana acum înregistrandu-se cazuri doar în America Centrala, în timpul lunilor de primavară.

Curcurbeie de foc
Arcul circumorizontal sau curcubeul de foc, cum mai este numit, reprezinta un fenomen impresionant care nu are legatura nici cu focul, nici cu apariţia curcubeului. Dungile de foc, în culori impresionante, apar în SUA, în timpul verii. Fenomenul apare în momentul în care soarele este la cel putin 58 de grade deasupra orizontului, iar lumina trece prin nori "cirrus", nori de înaltă înălţime.


Gogoşile de zăpadă

Sub anumite temperaturi şi condiţii meteo, o masa de zăpadă poate cadea sau poate fi suflata de vant. Bulgarele rezultat se roteste pe zapada, iar la un moment dat mijlocul se desprinde, ramanand acea forma de gogoaşă de zăpadă. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu