Pagini

18 martie 2014

Stiati ca pe 10 martie 1876 s-a inventat telefonul?!

Avea 29 de ani când, la data de 7 martie, Alexander Graham Bell a primit brevetul pentru invenţia care a schimbat omenirea pentru totdeauna: telefonul.

Totul a început în anul 1874 când Graham Bell lucra la un aparat telegrafic armonic, motiv pentru care omul de ştiinţă a primit finanţare de la Gardiner Hubbard şi Thomas Sanders. În martie 1875, Bell l-a vizitat pe Joseph Henry, directorul Institutului Smithsonian şi i-a cerut un dispozitiv electric cu mai multe arcuri prin care spera să transmită vocea.


Doi oameni de ştiinţă, acelaşi "telefon"!
În acelaşi timp, Elisha Gray experimenta şi el şi a folosit un transmiţător cu apă. Pe 14 februarie 1876, Gray a depus patentul unui telefon, la doar două ore după Bell, concurenţa dintre cei doi fiind acerbă. Western Union Telegraph Company, însă, l-a ales pe Alexander pentru a dezvolta propria tehnologie de telefonie. Bell a apelat la justiţie, Curtea Supremă a SUA dându-i dreptate şi acordându-i dreptul de a dezvolta el însuşi propria reţea telefonică, prin compania pe care o deţinea.

Pe 10 martie 1876, Bell a folosit, pentru prima oară, telefonul cu un transmiţător lichid, asemănător cu designul lui Elisha Grey. Vibraţia diafragmei a făcut un ac să vibreze în apă, schimbând rezistenţa electrică din circuit. "Domnule Watson, vino aici. Vreau să te văd", a spus Bell, iar Watson a auzit. Aceasta fost prima convorbire telefonică.

Invenţia, însă, nu a fost lipsită de controverse. Bell a fost acuzat că i-a furat invenţia lui Gray, care a explicat sistemul de telefonie care se ajută de apă. Dar Bell a reuşit să replice, folosind un patent mai vechi, care înlocuia apa cu mercurul.

Pentru mai multe inventii si descoperiri ale lumii va asteptam la Clubul de stiinta din cadrul Creartes after school in fiecare Vineri, de la ora 16:00.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu