Pagini

17 ianuarie 2014

Circuitul apei în natură

          La final de saptamana discutam la after school despre viaţa şi existenţa unei picături de apă pe Pământ.

         Se naşte într-o picătură de rouă pe o lăcrimioară într-o bună dimineaţă de iunie, parcă lăcrimioara ar fi transpirat, sau poate o fi plâns, cine ştie? Apoi iubitul soare cald şi galben o mângâie încet cu o rază, o ademeneşte, îi spune poveşti şi o face să se simtă uşoară, ca o fantomă, o poartă cu el spre cer până în împărăţia norilor albi şi pufoşi ca pernele bunicii, ademenitori pentru odihna serii şi o lasă acolo să se joace cu alte fantome asemenea ei. Îşi găsi un prieten, vesel şi el, se născuse pe un fir de trandafir, în aceeaşi dimineaţă, într-o altă grădină şi porniră amândoi să se împletească într-un dans uşor, fulguit, liniştitor. Îi văzu o altă picătură, mai trăise de câteva ori şi le spuse: „Sunteţi noi pe-aici?”, „Da, da.” au răspuns ei într-un glas, „Aha, de aceea sunteţi atât de veseli”, „Dar avem motive să fim veseli, soarele ne iubeşte, ne-a transformat în fantome, ne-a pus să ne odihnim, putem dansa, cânta oricât vrem noi…”, „Va veni o clipă când n-o să mai dansaţi şi nici n-o să cântaţi”, „Ei, nu te credem, atunci ce-o să facem aici sus la căldură, ce-o să putem face altceva? Nici nu te mai ascultăm.” şi porniră dansând şi cântând spre cealaltă parte a norului.

           Începu să se însereze şi de obosiţi ce erau au adormit într-o clipă, iar dimineaţa când s-au trezit şi au privit în jos oraşul deasupra căruia se născuseră nu mai era, mirare… deci puteau şi călători, „Asta da viaţă!” şi-au spus şi au pornit-o din nou la dans.  Mai târziu simţiră însă că se întâmpla ceva. Veneau alţi nori plutitori, grăbiţi, nervoşi aduşi de vântul rău care voia să ia locul soarelui iubit şi care reuşiseră să facă întuneric în mijlocul zilei, dar totuşi ce se întâmpla ? Afară se răci brusc şi simţiră că au luat din nou forme: ciudate, ţepoase şi albe. „Ce s-a întâmplat cu noi? „, „V-aţi transformat în gheaţă”, le-a spus picătura atotştiutoare care îi ajunsese din urmă. „În gheaţă? Şi ce-o să se-ntâmple cu noi?”, „O să se-ntâmple multe lucruri, chiar foarte multe.” Şi dispăru undeva în neant.

      Începu să le fie frică, să tremure, poate era o părere dar totuşi se luară de mână şi simţiră că începură să danseze, mai întâi încet, liniştit, apoi să coboare brusc, zdruncinat şi se aşezară pe ceva rece, rece de tot, imens, alb, într-o linişte albă. Ce-o fi aici se întrebară?
        „Bun venit la Polul Nord! Aţi aterizat pe un gheţar şi acum sunteţi copiii lui.” , „Pe un gheţar? Nu ne place deloc aici, e prea frig, ce-o să ne facem?” şi se zgribuliră unul lângă celălalt, trişti şi adormiţi, fără dans, fără cântec, fără nimic.

           Dormiră mult timp, poate chiar o infinitate când au simţit cum încep să alunece uşor pe o pantă. Uite, chiar ieşise şi soarele şi îi topea încet, transformându-i din nou în picături curate precum lăcrimioara din care se născuse una dintre ele. Începu joaca, datul pe topogan, era destul de mare topoganul, dar unde va fi coborârea? Altă surpriză!…şi coborârea se produse încet lin, în apa celui mai mare ocean din lume, care îi primi cu braţele deschise. Acolo era acum casa lor, împreună cu o infinitate de picături curate, vorbitoare care povesteau unde au fost, cât au dormit, pe cine au întâlnit şi începură şi ei să se integreze în  această mare familie.

           Timpul trecu din nou, liniştit sau zbuciumat după cum vântul dorea să-i obosească, până într-o zi când una dintre ele observă o luminiţă şi începu să urce spre ea, era o luminiţă jucăuşă, caldă şi ademenitoare care se juca de „v-aţi ascunselea” şi o atrase până sus , sus de tot transformând-o din nou în fantomă. Începu să ţipe după ajutor dar nimeni nu o auzi căci plutea din nou pe un nor pufos, liniştit şi alb, care apoi plânse cu ea lângă o lăcrimioară veselă dintr-o grădiniţă într-o zi toridă de vară. Era lăcrimioara ei din care se născuse şi acum o dorea înapoi şi o atrase încet în pământ, pentru a se naşte împreună. 


   Nu-i aşa că va trăi veşnic? Asteptam raspunsul dumneavoastra la after school pe adresa de e-mail office@creartes.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu