Pagini

20 ianuarie 2014

Bizonii din cărbune - Partea I

Astăzi la clubul de Pictură din after school, profesoara de arte plastice Ana Traci, va citi copiilor o poveste despre începuturile artei.

,,Pe vremurile pe când oamenii erau vânători curajoşi şi puternici casele erau nişte peşteri încăpătoare şi întunecate. Aceste locuinţe umede şi reci erau luminate pe înserate de ruguri,  grămezi de lemne încinse în foc care încălzeau încăperea şi pe care se gătea vânatul. În acestă perioadă preistorică apar primele semne ale artei. Ceea ce numim noi ,,artă" a fost un fenomen care se baza pe practice magice bazate pe credinţă. Preistoriei îi corepunde epoca pietrei (paleolitic/neolitic) şi epoca metalului (bronz/fier). 

În această perioadă oamenii se îngrijesc să inventeze primele unele, primele arme şi să domesticească animalele sălbatice. Evenimentele din viaţa de zi cu zi erau motiv de inspiraţie pentru artiştii care îşi decorau pereţii peşterilor cu cărbune încins. Astfel de artă este caracteristică picturii rupestre care apare la sfârşitul Paleoliticului (cca. 40 000-10 000 î.Ch).

Astfel de vânători neînfricaţi erau şi tinerii Garhi, Lupus şi Huan. Aceştia îşi petreceau întreaga zi în păduri dese, poieniţe misterioase şi ascunzători periculoase. Din aceste ascunzători urmăreau cu atenţie cârdurile de bizoni care se îndreptau către apă.

Tinerii stăteau cuminţi până la asfinţitul soarelui când se grăbeau spre peşteră pentru a mânca friptură de bizon, iepure sau peşte, vânat prins cu mult efort de către bărbaţi.

Garhi: Tare bună a fost carnea, păcat că a fost atât de puţină.
Lupus: Mâine megem la râu şi dacă suntem norocoşi poate reuşim să prindem cu suliţa nişte peşte.
Huan (baieţel de 5 ani): dar este foarte periculos, încă nu ştim să folosim armele…încă învăţăm.
Lupus: Cum să învăţăm dacă nu vânăm?
Huan: Profesoara Maya ne-a îndemmnat întâi să urmărim, să studiem cu atenţie animalele şi să avem răbdare.
Garhi: Cum să urmărim, câtă răbdare, am obosit să stau la pândă fără să prind nimic!
Lupus urmărea umbrele pritenilor săi pe peretele peşterii şi pentru că avea în mână o bucată de cărbune moale zise: ,,Hai să le desenăm!" În acel moment s-a ridicat de pe lespedea de piatră, s-a îndreptat spre peretele luminat de foc şi a început să facă conturul umbrelor pe care le lăsau Huan şi Garhi".

Pentru mai multe postari grozave va asteptam la Creartes Land after school.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu